Week 8

Säkraplatser-Poddar

 

Förändringar i våra dagliga rutinaktiviteter och säkerhet: Vad kan vi lära oss?

Poddar – Vecka 8

 

Under den här sista podcastveckan behandlar vi erfarenheter från tre experter: Dr Subeh Chowdhury, som är universitetslektor vid institutionen för civil- och miljöteknik, University of Auckland i Nya Zeeland följd av Mateja Mihinjac som är kriminolog och CPTED – Brottsprevention genom urban design-expert från Slovenien som för närvarande avslutar doktorandforskning vid Griffith University, Australien. Sist, men inte minst, Åsa Lennerö som är en sociolog och ansvarar för brottsstatistiken vid BRÅ, Brottsförebyggande Rådet.

Åtta veckor med nedstängning, 21 podcasts med deltagare från sex kontinenter. Dessa podcasts handlar om vad vi som forskare eller utövare lär oss av detta enastående ögonblick. Dessa samtal drevs av min nyfikenhet att få veta vad som händer i världen i tider av lockdown, på gatorna och i de inhemska miljöerna. Om och hur mobilitet, brottslighet och säkerhet har omdefinierats av pandemin.

Dessa samtal visade sig vara mycket terapeutiska och tog mig mycket längre än vad jag ursprungligen förväntat mig. Tack till alla talare och till er som följde oss under dessa veckor, tack för sällskapet, och håll er trygga!

Vania Ceccato

Säkraplatser samordnare


Andra Poddar

 

PODD 19

 

Dr. Subeh Chowdhury berättar om sina upplevelser under nedstängningen på Nya Zeeland och hur pandemin har skapat ”ett fönster av möjligheter” för att göra kollektivtrafiken säkrare och mer attraktiv. Hon nämnde också hur viktigt det är att anställa ”rätt” personer till jobbet, till exempel för att göra kollektivtrafiken mer inkluderande och säkerhet för alla.

 

PODD

 

 

s.chowdhury@auckland.ac.nz

 


PODD 20

 

I Ljubljana beskriver Mateja Mihinjac de enorma förändringarna i rutinaktiviteten i Sloveniens huvudstad och förvånas över att förändringar i brottsmönstren var relativt små jämfört med vad som har spekulerats. För forskning förtjänar beskaffenheten hos rädsla i offentliga utrymmen (med lockdown och den nuvarande sociala distanseringen) att förstås bättre inför tiden efter Covid 19.

 

PODD

 

mateja.mihinjac@gmail.com

 


 

PODD 21

 

Till skillnad från nuvarande spekulationer har BRÅ följt trenderna i brottsstatistik under de senaste 2 månaderna jämfört med samma period förra året. Detta sammanfattas i en ny BRÅ-rapport skriven av Åsa Lennerö, bland andra. I den här sista podcasten beskriver Åsa syftet med brottsstatistik, inklusive begränsningar och varför vi måste observera trender över långa tidsperioder.

 

PODD

 

asa.lennero@bra.se