Uncategorised

Tryggare miljonprogramsområden – Ett gestaltningsförslag för Årby i Eskilstuna

En grå och någorlunda kylig eftermiddag i april tog jag mig ut till miljonprogramsområdet Årby i min hemstad. Jag blickade ut över de stora, ödelagda parkeringsytorna, de höga byggnadskropparna och den blinkande gatubelysningen. Medan jag tog in platsen kände jag ett visst obehag, och att det förekommit en skjutning kvällen innan hjälpte inte faktumet. Att trygghet ska vara en grundläggande förutsättning är en självklarhet, men för många bostadsområden är detta inte verkligheten.

Trygghet är en central del av vårt vardagsliv och påverkar både vår fysiska säkerhet, psykiska välbefinnande och möjligheten till social interaktion. Miljonprogramsområden har i vissa fall fått ett rykte om sig att upplevas otrygga. Dessa områden präglas ofta av utmaningar som brottslighet, social oro och en försummad fysisk miljö. Mitt arbete fokuserar på att utforska hur fysisk planering kan bidra till att förbättra den upplevda tryggheten i dessa områden med ett särskilt fokus på Årby i Eskilstuna.

Syftet med studien är att undersöka hur den fysiska miljön påverkar upplevelsen av trygghet i bostadsområden från miljonprogrammet. Målet var att ta fram konkreta strategier och gestaltningsförslag för att stärka den upplevda tryggheten i Årby, med ambitionen att skapa en mer trivsam och inkluderande fysisk miljö.

Studien genomfördes som en kvalitativ fallstudie. En platsanalys utfördes där den fysiska miljön undersöktes med baserat på fem kvalitetskriterier som tagits fram utifrån dokumentstudie där tidigare forskning om trygghet i bostadsområden analyserades. Dessa kriterier är skydd mot kriminalitet och våld, möjlighet att se, möjlighet för lek och rörelse, skala samt positiva sinnesmässiga upplevelser. Den insamlade informationen användes som grund för att utveckla en vision, mål och strategier för att stärka den upplevda tryggheten i området. Därefter utformades ett gestaltningsförslag för en mindre del av Årby.

Arbetet identifierade flera faktorer som påverkar upplevelsen av trygghet i Årby, bland annat dåligt underhållna utemiljöer, bristfällig belysning och begränsad möjlighet till naturlig övervakning. Gestaltningsförslaget fokuserade på att förbättra dessa aspekter genom att skapa väl belysta offentliga miljöer, öppna och tydliga mötesplatser samt blandade funktioner i för att främja rörelse under olika tider på dygnet. Förslaget syftar även till att öka den sociala interaktionen i området genom att skapa platser som inbjuder till möten och gemenskap.

Figur – Illustrationsplan för Årby i Eskilstuna 

Under projektets gång fick jag en djupare förståelse för hur komplexa och subjektiva frågor kring trygghet och fysisk planering är. Detta arbete har gett mig värdefulla insikter om vad trygghet innebär och hur betydelsefullt utformningen av fysiska miljöer är för den upplevda tryggheten. Min förhoppning är att kunna använda min nyfunna förståelse i framtida projekt för att skapa tryggare och mer inkluderande livsmiljöer för så många som möjligt.

Läs hela kandidatarbetet här

Jag heter Hanna Wännerdahl och är 23 år gammal. Jag kommer från Eskilstuna men bor numera i Karlskrona där jag studerar till att bli planeringsarkitekt. Nu i sommar tar jag min masterexamen i stadsplanering. Jag älskar att resa och utforska nya platser, och i framtiden skulle jag vilja bidra till att skapa sådana platser som är värda att utforska. 

Dela